Перевірка готовності

Показові навчання підтвердили ефективність дій всіх підрозділів «ДНІПРОАЗОТу»

У минулий четвер, 17 грудня, на території ПАТ «ДНІПРОАЗОТ» відбулися показові комплексні об'єктові навчання з цивільного захисту на тему «Дії органів управління та сил цивільного захисту підприємства при виникненні надзвичайної ситуації техногенного характеру».

Наше підприємство було обране для навчань, оскільки відноситься до об'єктів підвищеної небезпеки I-го класу, технологічні процеси якого пов'язані з використанням небезпечних хімічних речовин – аміаку, хлору та інших забруднюючих навколишнє середовище, внаслідок чого питанням екологічної безпеки та цивільного захисту на «ДНІПРОАЗОТі» приділяється велика увага, навчання і тренування проводяться регулярно і планомірно.

Так, в лютому 2015 року у нас проходили масштабні тактичні навчання з цивільного захисту населення (ЦЗН) з участю спеціалізованих підрозділів підприємства, міських і обласних служб швидкого реагування. У листопаді 2014 року були проведені навчально-методичні заняття з фахівцями цивільного захисту України щодо дій диспетчерської служби хімічно небезпечного підприємства у разі виникнення надзвичайної ситуації, що супроводжується викидом небезпечних речовин.

Нинішні – показові – навчання проходили за участю заступника директора департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України, керівників управлінь організації заходів ЦЗ, навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності міста та області, представників від Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської облдержадміністрацій.

Основна мета навчань – удосконалення злагодженості дій органів управління і сил цивільного захисту у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, підвищення практичних навичок, а також вироблення єдності поглядів на організацію і методику проведення об'єктових навчань з питань ЦЗ на об'єктах підвищеної небезпеки.

Спочатку для гостей-учасників навчань була проведена вступна теоретична частина, після чого вони ознайомилися з технічним оснащенням воєнізованої газорятувальної служби підприємства та побували у приміщенні старшого диспетчера «ДНІПРОАЗОТу», де в режимі реального часу побачили роботу системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій, прогнозування наслідків та оповіщення персоналу підприємства при виникненні витоку рідкого аміаку.

Потім вся делегація прибула на місце навчальної тренування – в район цеху карбаміду №2, де і був відпрацьований сценарій дій персоналу підприємства, формувань цивільного захисту та пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС з локалізації і ліквідації наслідків аварії з викидом аміаку (у вигляді аерозолю) з пошкодженого колектора ізотермічного сховища рідкого аміаку. В ході імітації аварії персонал цеху був евакуйований із зони зараження, а потерпілому в результаті аварії працівнику була надана долікарська допомога. Тим часом прибули на місце події фахівці ВГРС оперативно загерметизували витік небезпечної речовини. З допомогою подачі води і піни рятувальники ДСНС ліквідували наслідки аварії.

При підведенні підсумків проведених навчань було зазначено, що всі служби підприємства, які були задіяні в них, показали високий рівень підготовки.